Ποια είναι τα οφέλη των σύκων για την υγεία;
Ένα από τα κύρια οφέλη για την υγεία που προσφέρουν τα σύκα είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η προστασία των οστών. Είναι γεμάτα με κάλιο και ασβέστιο - δύο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για μακροζωία. Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε μέταλλα που ενισχύουν τα οστά μας, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου και του καλίου, εμποδίζει την απώλεια ασβεστίου στα ούρα που προκαλείται από την υψηλή κατανάλωση αλατιού και κάνει τα σύκα σύμμαχούς μας κατά της οστεοπόρωσης.
Πρόληψη καρδιακών παθήσεων
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυτού του νόστιμου φρούτου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα και έτσι να αποτρέψει μακροπρόθεσμα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα τριγλυκερίδια είναι η κύρια μορφή λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα και όσο υψηλότερα τα επίπεδά τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων.
Τα σύκα ανήκουν στην κατηγορία των πιο θρεπτικών φρούτων ενώ ταυτόχρονα έχουν τουλάχιστον εννέα αναγνωρισμένες φαρμακευτικές ιδιότητες, ήταν γνωστό ότι είναι τα αγαπημένα φρούτα των Αρχαίων Ελλήνων.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρος, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο και άλλα.
Το Ficus carica L., κοινώς γνωστό ως σύκο, κατάγεται από τη βόρεια Μικρά Ασία και εξαπλώθηκε με τους Έλληνες σε όλη την περιοχή της Μεσογείου.
|